s

Wat is een spion?

Een spion of spionne is een man of vrouw die geheime informatie probeert te krijgen en die doorgeeft aan de inlichtingendienst van het land voor wie hij of zij werkt. Ze gaan dan bijvoorbeeld undercover of incognito - dat betekent dat ze dan net doen alsof ze iemand anders zijn om informatie te krijgen. Dan moesten ze bijvoorbeeld informatie hebben van de Russen in de Koude Oorlog. Dan deden ze net alsof ze een Rus waren. Of als een Irakees net doet alsof die een Amerikaan is.


Bespioneren

Ook bespioneren ze vaak. Het wordt "spion" zit al in het woord zelf. Dat houdt in dat ze van een afstandje (of juist van dichtbij) mensen in de gaten houden, om te zien wat ze doen of wat ze van plan zijn. Elk land heeft spionnen, niet alleen grote landen als Rusland en Amerika maar ook landen als Nederland en zelfs België, Liechtenstein of Monaco. De Nederlandse AIVD is de veiligheidsdienst. Daarvoor werken ook spionnen. De beroemdste spion is James Bond, maar hij is verzonnen. De beroemdste vrouwelijke spionne is Mata Hari - ze kwam uit Nederland, uit Friesland.


Geheime identiteit

Een spion of spionne (de vrouwelijke vorm) heeft vaak een geheime identiteit. Ze zijn dan alleen bekend bij hun codenaam (007 voor James Bond, Soldaat van Oranje voor Erik Hazelhoff Roelfsema). Zo kunnen vijanden niet ontdekken wie de spion echt is - dan kunnen ze die ontvoeren of vermoorden, of ze kunnen op hun beurt een spion sturen.en bespioneren is niet moeilijk!


Dubbelspion

De meeste spionnen werken voor één baas, die van één nationaliteit (land) is. Maar soms werkt een spion voor twee landen tegelijkertijd. Dan geeft die aan allebei de landen geheime informatie door, en krijgt die dan op zijn beurt weer. Zoiets is wel heel gevaarlijk. Je hebt ook driedubbelspionnen - die werken, de naam zegt het al, voor drie opdrachtgevers.